Skip to content

The Matrix had it all wrong

October 19, 2007

Yes, humans are going to end up in life sustaining pods, fed nutrients through an automatic delivery system and with our nervous system connected to a huge computer network.

The reason, however, is that it’s the natural progression from what we’re already doing today. We want to be always online, always connected, get real time status updates from friends, logged on to our favourite social networks and games wherever we are.

We want to work from home, to blend our professional and social lives, to augment our reality in any way possible. We have no problems envisioning a future where we go to work in a virtual environment, have virtual meetings instead of flying everywhere, and live virtual lives (just for fun? really?).

There’s no reason to believe we’re suddenly going to not want to live those virtual lives 24/7 – and that’s the same as accepting our pod-enclosed future. When our simulations are good enough, there’s very little need for a life in the physical world.

90% of all South Koreans in their 20s have a virtual existence on Cyworld. The mainstream Internet is only 10 years old. Try to project what the youth of 2040 are doing with their lives.

Can you? Do you even want to? Why not?

7 Comments leave one →
 1. Jimmy permalink
  November 11, 2007 1:16

  Du är för “positivt” inställd till hur snabbt en sån här sak kan bli allmänt accepterat. Om det någonsin blir det så är det minnst några generationer efter oss vi talar om. Det är _inte_ många idag (bortsett från teknikgalningar) som ser en exsistens i en virtuell värld som attraktivt. Mänskligheten övergår inte till virtuell existens inom 100 år, samhället förändras inte så drastiskt på kortare tid än så.

  Detta är lite som att titta tillbaka på 60-70 talet när folk trodde att man år 2000 skulle ha flygande bilar med autopilot och robotar som gjorde allt åt oss.

 2. Daniel Wijk permalink
  December 5, 2007 17:34

  Det kanske blir ett steg till med människan rätt in i maskinen permanent. Låter ju trevligare på ett sätt och man har ju då inte en fysisk lekamen som kan bli skadad lika lätt…

 3. Andreas permalink
  December 7, 2007 19:00

  @ Jimmy

  Med tanke på hur många som fastnar i WoW är jag inte så säker. Och precis som Troed skriver kommer det bara att bli “värre” när det kommer till den saken. Tänk på kidsen som växer upp med datorer och virtuella världar idag. Kanske behöver det inte dröja så som du vill tro.

  Sådant man gjort offline förut gör man till stor del online idag, och så kommer det fortsätta. Om människor förstår vilka enorma fördelar det skulle finnas med ett virtuellt liv skulle alla nog vilja skaffa ett. Det är ett naturligt steg i utvecklingen av människan som civilisation. Är väl mest de som tänker i gamla banor som vägrar inse och acceptera det.

 4. Andreas permalink
  December 7, 2007 19:01

  @ Jimmy

  Med tanke på hur många som fastnar i WoW är jag inte så säker. Och precis som Troed skriver kommer det bara att bli “värre” när det kommer till den saken. Tänk på kidsen som växer upp med datorer och virtuella världar idag. Kanske behöver det inte dröja så som du vill tro.

  Sådant man gjort offline förut gör man till stor del online idag, och så kommer det fortsätta. Om människor förstår vilka enorma fördelar det skulle finnas med ett virtuellt liv skulle alla nog vilja skaffa ett. Det är ett naturligt steg i utvecklingen av människan som civilisation. Är väl mest de som tänker i gamla banor som vägrar inse och acceptera det.

 5. The Dude permalink
  September 4, 2008 5:32

  I don’t wanna be online all the time. I’d rather be on the beach.

  • April 4, 2010 18:27

   I agree, the world will become completely virtual. The generations living now maybe opposed to it but they will die off and a new paradigm will arise. We the current living and working generation are creating the tools and habits to to foster VR in to reality.

 6. April 4, 2010 18:48

  If you much rather be on the beach soon you will be able to… all the time, anytime. Granted you wont want to be there all the time but what about those days you sit in the office miserable the days the the Ozone is too low and risk of burn and cancer too great? Virtual Connectivity will be the answer to all of that.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: