Things I couldn’t find elsewhere

Angående politikens framtida riktning

Bigbrother · Fascism · Pirateparty · Swedish

3 minutes

Jag röstade pirat i EU-parlamentsvalet 7e juni 2009 Nyckeln till att kunna rösta pirat även i riksdagsvalet 2010, och i nästa EU-parlamentsval, ligger i att kunna förklara det skifte som redan har inträffat inom politiken både för våra egna väljare och för media (blogsfären såväl som di gamle). Skiftet jag pratar om är att det inte längre var det ekonomiska synsättet på politik som var den dominerande valfrågan för Piratpartiets väljarskara. Det här är inte första gången det är så (Miljöpartiet började likadant) men det kan bli, och måste bli, första gången den synen fortlever när partiet utvecklas. Det finns många förslag inom partiet just nu på hur det här ska kunna göras, men tyvärr ser jag inte många förslag som är mer konkreta än “sluta prata om det”. Det finns redan ett bra förslag - vi behöver bara i god Seth Godin anda sprida det till våra medarbetare/följeskara/väljare: The Political Compass Politics in two axis Den vanliga vänster-höger skalan finns kvar i sin helhet i den här bilden av politiska yttringar, men en dimension till visas. Det är inte på något sätt en ny dimension, den har alltid funnits där i våra politiska värderingar - det är bara dags att göra den synlig. (För tydlighetens skull bör man även tänka sig den här axeln spänna över auktoritär till frihetlig, eftersom orden liberal/libertarian är värdeladdade både i svenska och engelska) Med den här bilden över politisk tillhörighet kan vi nu sätta svansen på åsnan:

  • Vänsterpartiet: Till vänster i ovanstående bild - och sträcker sig från auktoritär till frihetlig
  • Socialdemokraterna: Till vänster (men inte lika långt som V) - från auktoritär till frihetlig
  • Miljöpartiet: Till vänster, med någon övervikt på den frihetliga sidan
  • Centern: Till höger, med någon övervikt på den frihetliga sidan
  • Folkpartiet: Till höger, och sträcker sig från auktoritär till frihetlig
  • Moderaterna: Till höger, och sträcker sig från auktoritär till frihetlig
  • Kristdemokraterna: Till höger, med klar auktoritär övervikt

(Your mileage may vary - ovanstående är mina åsikter om partierna) Så, vi kan se att de flesta partier i svensk politik sträcker sig över två kvadranter i den politiska kompassen. De har medlemmar som må vara överens om ekonomi, men som kan ha vitt skilda åsikter om huruvida man ska styra auktoritärt eller om personlig frihet ska stå högt på dagordningen. De här slitningarna har vi sett i svensk TV med en snyftande Federley, och med Reinfeldts partipiska vinandes om öronen på stackars liberala moderater. Det är ett under att de här partierna hänger ihop - och frågan är om de ens kan göra det framöver. Piratpartiet sträcker även de sig över två kvadranter, men till skillnad från alla ovanstående - som är uppdelade enligt ekonomisk politik - har Piratpartiet valt en annan dimension som sin viktigaste, den mellan auktoritär och frihetlig. Det här betyder att Piratpartiet har medlemmar med skilda synsätt på ekonomi, men det finns inget konstigt i det!

  • Piratpartiet: Till vänster, centralt och höger - med klar övervikt åt den frihetliga sidan

Jag påstår att den politiska kompassen är det sätt vi bäst kan beskriva Piratpartiets väljarkår, inriktning på politik och är förklaringen till att Partiet inte måste göra som Miljöpartiet och välja ekonomisk inriktning. Det är helt enkelt inte en viktig fråga för oss. Vi är frihetliga, driver en frihetlig agenda och vi kommer att fortsätta göra det framöver. Vi är dessutom övertygade om att våra medlemmar / våra väljare / våra medarbetare är kritiskt tänkande smarta människor som har överseende med att det kan ta ett tag för gammeljournalistiken att sätta sig in i en helt ny dimension. Vi har redan gjort det.