Skip to content

Batterieliminera Ljusbox TORLEIF från Jysk

February 19, 2018

När jag fyllde år fick jag en ljusbox från Jysk av familjen. Barnen tycker den är helfestlig eftersom man kan skriva egna saker med hjälp av de medföljande bokstäverna, och den passade alldeles utmärkt på nattduksbordet. Den är, precis, stark nog att kunna fungera som sänglampa – än har inte åldern kommit ifatt min förmåga att kunna läsa böcker i dämpat ljus.

Däremot drivs den enbart av batteri (6st AA). För att ha den som långvarig mysbelysning kändes det suboptimalt, så idag satte jag mig och byggde om den.

6st 1.5V batterier betyder att den drivs med 9V. Jag hade redan en sådan nätadapter liggande, annars kan de köpas från Kjell & Company, där jag även köpte honkontakten för chassimontage.

Här kan man stanna, om man inte längre vill ha kvar möjligheten att använda batterier. Eftersom jag har gott om DPDT-switchar liggande var det dock inte mycket merjobb att lägga till möjligheten att växla mellan nät- och batteridrift.

Efter att ha öppnat upp ljusboxen (den är knäppt på, använd en flat skruvmejsel och bänd försiktigt tills du lyckats lyfta upp en kant. Skruvarna på baksidan håller enbart fast batterihållaren och behöver inte tas bort) så ser vi snabbt att konstruktionen är väldigt enkel. Batteripacket är kopplat minus direkt till LED-slingan, och pluspolen går via strömbrytaren.

Vi återkommer strax till omkopplingen, men först sätter vi dit de nya kontakterna. Jag använder en liten dremel för den här typen av arbete, samt en nagelfil av metall för att göra fyrkantiga hål fyrkantiga. Desto mer tid man lägger ner på att få det snyggt, desto bättre blir det. Här lade jag ner medelmycket tid.

Och därmed är vi framme vid omkopplingen. Batteripackets minus samt pluspol går till de två lödöronen på ena sidan switchen, och till den andra sidan kopplar vi plus och minus från DC-honan. Mitten på switchen kopplas minus till LED-slingan, och plus kopplas via strömbrytaren.

Och sedan är vi klara. Tack vare DPDT-switchen finns det inget problem i att ha både batteri samt nätadapter inkopplade samtidigt, även om det är lämpligt att enbart ha det senare för att inte riskera att oanvända batterier ligger och läcker.

En av bilderna här är tagen med batteridrift, en med nätdrift.


(Och som ni förstår öppnade jag raskt upp ljusboxen igen och flyttade in kablarna till kanten … )

No comments yet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: